To write or not to plan

Una din probele examenelor Cambridge English de la nivelul B1 Preliminary  în sus este cea de Writing (Scriere) – aici este momentul în care trebuie să îi convingi pe examinatori despre faptul că You know good English and you are not afraid to use it.

 “Nimic mai ușor de făcut!” – se grăbesc să spună majoritatea elevilor, care, până să termine de citit taskul, respective instrucțiunile probei, au și scris pe foaia de răspuns (Answer Sheet) primul paragraf. “Hold your horses” – le spun – indiferent de cât timp aveți (45 min la B1 Preliminary, 1h20min la B2 First, 1h30min la C1 Advanced și C2 Proficiency pentru 2 taskuri), folosiți primele 10 minute pentru a vă face un plan. Nu te poți aștepta să ajungi la destinația dorită, dacă nu știi unde vrei să ajungi și ce resurse ai la dispoziție.

Cum anume vei fi notat?

Examinatorul îți va da o notă de la 1 la 5 ținând cont de următoarele:

 • Content (Conținut): Tot ce ai scris pe foaie are legătură doar cu cerințele date? Sau ai mai adăugat idei care, deși bune, sunt pe lângă subiect?
 • Communicative achievement (registrul, stilul folosit): Cât de bine ai reușit să respecți normele stilului formal sau informal? Este cititorul tău bine informat?
 • Organisation (organizarea textului): Este textul bine așezat în pagină? Ai paragrafe clar delimitate, sunt ideile exprimate cursiv, ai suficiente cuvinte de legătură?
 • Language (gramatică și vocabular): Le-ai arătat examinatorilor acel vocabular deosebit, presarat cu phrasal verbs, collocations, idioms – pe care cărțile citite în limba engleză, profesorul de la oră sau până și Netflixul s-au străduit să te învețe sau ai folosit tot cuvinte simple, de baza, de pe vremea când încă mai erai în școala primară? Ai multe greșeli gramaticale sau de scriere?

Tips and tricks – ce anume poți face concret pentru a lua o notă bună?

Pasul 1: Dive in

Citește bine cerința de cel puțin 2 ori, iar a treia oară subliniază cuvintele cheie. De la B2 First în sus primul writing task este întotdeauna un eseu obligatoriu. Stabilește care este registrul (formal sau informal) în care trebuie să se încadreze textul tău și amintește-ți cu ce te-a bătut la cap profesorul de la clasă tot anul: fără forme scurte, întrebări directe sau adresări prietenești într-un eseu. Imaginează-ți că te adresezi unui profesor, șef, persoană mai în vârstă pe care o respecți – într-un stil cât mai academic. Dacă textul tău (articol, email, poveste) urmează să fie citit de un coleg, prieten sau alți adolescenți de vârsta ta atunci stilul informal este ceea ce ai nevoie.

Pasul 2: Time management

Acum e momentul în care îți împarți efectiv într-un mod înțelept minutele. Dacă ai 40 de minute pentru fiecare task la B2 First, spre exemplu, atunci le distribui astfel:

 • 10 min realizarea planului pe ciornă – poate părea cam mult timp, dar, cu cât mai atent planifici la început cu atât te scutește de probleme ulterioare;
 • 25 min scrierea textului pe foaia de răspuns (nu este niciodată timp suficient să scrii tot textul mai întâi pe ciornă și apoi să-l copiezi pe foaia de răspuns – au mai încercat și alții înaintea ta, unii chiar cu un deznodământ nefericit, în care au reușit să treacă pe Answer Sheet doar unul din două texte. Vestea bună e că poți susține examenele Cambridge de mai multe ori, vestea proastă e că trebuie să plătești o nouă taxă de fiecare dată.)
 • 5 min verificarea finală (greșeli de scriere, repetiții, etc.)

Pasul 3: Planul

Notează-ți foarte schematic ce vei scrie în fiecare paragraf, iar când faci asta, asigură-te că:

 • Ideile sunt relevante pentru sarcina primită;
 • Structura și registrul sunt potrivite;
 • Tot ce vei include este bine organizat și păstrează un flow coerent de la început până la final;
 • Folosești vocabular de nivel ridicat și structuri gramaticale deosebite.

Structuri gramaticale recomandate: passives, modals, conditionals, relative clauses, negative inversion. Asigură-te că ai câteva exemple din categoriile de mai sus pe care le poți folosi în orice text.

Vocabular: collocations, phrasal verbs, idioms – daca ai participat deja la un curs de pregatire pentru examen ar trebui să găsești vocabular potrivit în Unitățile parcurse din manual – învață câteva pe derost pe tematici ca: family life, leisure and entertainment, education, places to live, travel, health, etc. Nu repeta același cuvânt/expresie de prea multe ori și asigură-te că folosești sinonime, expresii frumoase.

Fă o listă cu connectors (cuvinte de legătură) potrivite nivelului, pe care le vei tăia de pe ciornă pe măsură ce le folosești pe foaia de răspuns pentru a lega propozițiile între ele, a introduce idei noi sau a sumariza. Cele mai comune sunt: “First”, “Second”, “To sum up”, “Although”, “Moreover”, “However”, “In addition”, etc. 

Final tips

 • Scrie frumos, cu cât mai puține tăieturi, mâzgălituri – întreabă-te întotdeauna dacă cineva care nu te cunoaște sau nu ți-a mai corectat texte scrise de mână și ți-a învățat codul special reușește să îți înțeleagă scrisul.
 • Bifează căsuța corespunzătoare textului ales la partea a doua – nu presupune că își vor da seama examinatorii ce ai vrut să alegi.
 • Folosește doar pixul pentru această probă – dacă susții examenul la Twinkle https://examenecambridge.ro/, vei primi toate ustensilele de scris potrivite, dacă nu, asigură-te că ai un penar bine dotat.
 • Verifică-ți numele pe foaia de răspuns – să corespundă cu cel din buletin/certificat de naștere – modificările ulterioare sunt greu de făcut
 • Asigură-te că îți place eseul/e-mailul/povestea, review-ul scrise – astfel vei transmite ceva din entuziasmul tău.
Shares

Învață Engleza Online

 • traineri cu experiență
 • accesibil pentru orice nivel
 • rezultate garantate
 • workshop-uri gratuite

 

ÎNSCRIE-TE ACUM

Înscrieri germană pentru adolescenți & adulți

calendar twinkle star 2020 2021

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri tabere

Înscrieri germană pentru începători

Înscrieri germană pentru copii

Înscriere an școlar 2020 - 2021

Formular înscriere

SHINE

YLE Starters - Examene Cambridge

Înscriere tabără SUA

English Way

CONCURS DE LIMBA ENGLEZĂ

Perioadă înscrieri:
20 ianuarie 2020 – 2 februarie 2020

Înscriere tabără UK

Intensive Training IELTS

Formular înscriere

TINY STARS

Formular înscriere

LITTLE STARS

Formular înscriere

LET'S PLAY!

Formular înscriere

YOUNG STARS

Formular înscriere

GERMANĂ

Formular înscriere

ESSENTIAL ENGLISH

Înscrieri testare inițială