Cât este valabil un examen Cambridge English?

Cat este valabil un examen cambridge english?

Anual peste 7 milioane de oameni susțin un examen Cambridge în urma căruia primesc o certificare internațională. Fiind unul dintre cele 9 centre de examinare din România, primim foarte des întrebarea: “Cât este valabil un examen Cambridge?” sau “Certificatul Cambridge English expiră după 2 ani?”.

Toate examenele Cambridge English: Pre-A1 Starters, A1 Movers, A2 Flyers, A2 Key, B1 Preliminary, B2 First, C1 Advanced si C2 Proficiency sunt valabile pe viață și nu au dată de expirare.

Singurul examen care expiră este IELTS și acest lucru este specificat pe diplomă, de unde probabil și confuzia. Acesta are însă avantajele sale: faptul că te poți înscrie cu doar 2-3 săptămâni înainte și rezultatul nu se lasă mult așteptat.

Astfel, dacă un elev este în clasa a VI-a și susține examenul A2 Key for Schools își poate echivala proba lingvistică pentru clasa a IX-a pentru clasele cu profil bilingv sau intensiv. Mai mult, dacă punctajul este unul la limita superioară, respectiv peste 140 puncte – își va putea folosi certificatul și pentru echivalarea probei C de la bacalaureat.

 ”Cursurile de pregătire m-au ajutat destul de mult încât să-mi dau seama unde trebuie să mă concentrez mai mult. Experiența la examenul Cambridge a fost una ușor stresantă, dar la final de zi a fost plăcută datorită sentimentului de învingător. În primul rând, certificatele obținute m-au ajutat la echivalarea examenelor naționale. În al doilea rând, acestea mi-au arătat potențialul pe care îl pot atinge. În opinia mea, cursurile de la Twinkle Star mi-au fost de folos întrucât m-au familiarizat cu programa examenului și mi-au oferit cunoștințe valoroase din sfera limbii engleze”, a precizat Alexandru-Ioan R., 17 ani, cursant nivel B2 First (FCE).

”Au fost foarte utile cursurile de pregătire Cambridge English pe care le-am urmat anterior susținerii examenului. Am putut participa cu ușurință la orice proiect internațional doar pe baza certificatelor Cambridge English obținute”, consideră Cosette L., 17 ani, cursant nivel B2 First (FCE).

”M-am obișnuit cu formatul testării de la cursuri și mi-am văzut potențialul cât și nivelul, având cu ce să compar apoi rezultatul din examen. Certificatul mi-a folosit pentru a intra la o clasă de intensiv engleză în clasa a IV-a cât și în a IX-a. Cursurile Twinkle Star m-au ajutat pentru că am lucrat exact pe ce urma să avem la examen”, a precizat Gabriela C., 16 ani, cursant nivel C1 Advanced (CAE).

Îți propunem un scurt exercițiu de imaginație:

Să presupunem că suștii examenul B2 First for Schools la începutul clasei a VIII-a și că obții rezultatul de Pass (un punctaj între 160-179 puncte). Să facem un exercițiu de imaginație în câte ipostaze îl vei folosi:

 • Echivalare proba lingvistica clasa a IX-a
 • Participare proiect internațional în liceu
 • Echivalarea probei C de competențe lingvistice la bacalaureat
 • Echivalarea obiectului engleză la facultate
 • Schimb de experiență în facultate
 • Primul job: aplicare la minim 5 companii
 • Jobul 2: aplicare la minim 3 companii

Costul unui examen B2 First for Schools este de 680 lei iar, dacă împărțim la cele 13 instanțe la care a fost folosit până la vârsta de 30 ani, rezultă un cost per utilizare de 52 lei iar această sumă poate scădea și mai mult în funcție de oportunitățile pe care le vei considera relevante pentru tine.

Aniella Bușilă, reprezentant Cambridge Assessment English – *Despre valabilitatea unui examen Cambridge, niveluri și echivalare certificate Cambridge

Ce trebuie să știi despre certificatele Cambridge English:

•           Un certificat Cambridge English este valabil pe viață

•             Poți echivala probele de competențe lingvistice din cadrul examenelor naționale: pentru testul de admitere în clasa IX-a la profil intensiv/bilingv engleză este acceptat orice certificat Cambridge de nivel minim A2 Key;

 • pentru probele de competență lingvistică din cadrul examenului de bacalaureat este acceptat orice certificat Cambridge English cu minim 140 puncte obținute

•            majoritatea universităților de top din lume recunosc examenele Cambridge C1 Advanced (CAE) și C2 Proficiency (CPE) pentru admitere.

•            Peste 7 milioane de persoane susțin un examen sau un test Cambridge English anual More

•           Peste 25.000 de universități, angajatori și instituții din întreaga lume recunosc certificatele Cambridge English

Examenele Cambridge English se bucură de o popularitate crescută și în România, având în vedere că sunt teste standardizate, concepute de experți internaționali în domeniul de evaluare a limbii engleze, garantează evaluarea obiectivă și corectă a abilităților lingvistice, pe toată perioada cât este valabil un examen Cambridge English.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației, în cadrul sesiunilor examenului de bacalaureat din anul 2021, au fost echivalate 7.642 certificate de competență lingvistică obținute în urma susținerii examenelor lingvistice cu recunoaștere internațională.

La nivelul județului Iași, o statistică efectuată în anul școlar 2018-2019, arată că din cei 4.771 candidați din seria de Bacalaureat, 4.274 au optat pentru Limba engleză în vederea susţinerii probei C (evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională), 28 pentru Limba germană şi 56 pentru Limba rusă modernă. Din totalul candidaţilor care au optat pentru Limba engleză, 391 şi-au echivalat proba C cu un certificat internaţional. În același an, la admiterea în clasa a IX-a, în vederea ocupării celor 128 de locuri la clase bilingve s-au înscris la testare 1036 elevi, dintre care 354 au echivalat proba cu un certificat lingvistic. La proba de verificare a cunoştinţelor de limba engleză au fost prezenţi 653 de candidaţi.

Sperăm că acest articol ți-a răspuns la întrebarea “Cât este valabil un examen Cambridge English?”.

Reprezentanții Twinkle Star (www.twinklestar.ro), cel mai bun centru de pregătire din România, oferă consiliere gratuită potențialilor candidați la un examen Cambridge English. Puteți programa o testare gratuită pentru a afla nivelul de cunoștințe de limba engleză înainte de examen și pentru a primi recomandarea unui profesor specializat în examene Cambridge English pentru examenul care vi se potrivește: https://examenecambridge.ro/pre-testare-examen-cambridge/.

Shares

Învață Engleza Online

 • traineri cu experiență
 • accesibil pentru orice nivel
 • rezultate garantate
 • workshop-uri gratuite

 

ÎNSCRIE-TE ACUM

Înscrieri germană pentru adolescenți & adulți

calendar twinkle star 2020 2021

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri tabere

Înscrieri germană pentru începători

Înscrieri germană pentru copii

Înscriere an școlar 2020 - 2021

Formular înscriere

SHINE

YLE Starters - Examene Cambridge

Înscriere tabără SUA

English Way

CONCURS DE LIMBA ENGLEZĂ

Perioadă înscrieri:
20 ianuarie 2020 – 2 februarie 2020

Înscriere tabără UK

Intensive Training IELTS

Formular înscriere

TINY STARS

Formular înscriere

LITTLE STARS

Formular înscriere

LET'S PLAY!

Formular înscriere

YOUNG STARS

Formular înscriere

GERMANĂ

Formular înscriere

ESSENTIAL ENGLISH

Înscrieri testare inițială