În zilele noastre, cunoașterea limbii engleze a devenit unul dintre criteriile esențiale, chiar absolut firești, de pe profilul candidatului ideal, în majoritatea domeniilor de activitate. Bineînțeles că, în funcție de profilul firmei și de sarcinile prevăzute de fișa postului, nivelul cerut de limbă engleză poate să difere: de exemplu, în timp ce un account director dintr-o agenție de relații publice ar trebui să aibă un nivel lingvistic avansat, un angajat din staff-ul unui hotel s-ar putea descurca, de cele mai multe ori, și cu un nivel conversațional de limbă engleză în rezolvarea sarcinilor de lucru.
În contextul în care comunicarea în anumite companii – în general, este vorba despre unele multinaționale – se desfășoară (aproape) exclusiv în limba engleză, șansele ca și interviul de angajare să fie în aceeași limbă sunt foarte mari, fie că este vorba despre un post în departamentul de call center sau despre unul din departamentul managerial.
Ai aplicat și tu recent la un job unde interviul de angajare se va desfășura în limba engleză și simți că te copleșesc emoțiile, fiind prima experiență de genul acesta? Ești în căutarea unui (nou) loc de muncă și majoritatea opțiunilor care te atrag prevăd cunoașterea limbii engleze la un nivel destul de ridicat, de aceea și interviul va fi tot în engleză? Indiferent de situația în care te regăsești, fii fără grijă: un interviu într-o limbă străină nu este o misiune imposibil de rezolvat, câtă vreme stăpânești anumite cunoștințe lingvistice.
Pentru a te ajuta să mai scapi de emoții și să îți faci în minte un „plan de acțiune”, în articolul de astăzi îți prezentăm cum să te pregătești pentru un interviu în engleză:
Fă-ți o listă cu posibile întrebări și răspunsuri
În general, majoritatea interviurilor în limba engleză includ un set de întrebări standard, indiferent de domeniul de activitate. Ar fi indicat să-ți faci o listă cu cele mai des întâlnite dintre acestea și să formulezi apoi posibile variante de răspuns. Poți exersa singur, în fața oglinzii, sau împreună cu un prieten care, la rândul său, cunoaște engleza.
Atenție, însă: nu este neapărat o idee bună să le memorezi mot à mot, pentru că pot apărea două situații: fie angajatorul va simți lucrul acesta și conversația nu i se va părea tocmai naturală; fie, din pricina emoțiilor, vei uita la un moment dat o anumită parte și vei începe să te bâlbâi, ceea ce, în mod repetat, ar putea deveni supărător pe parcursul interviului. Sfatul cel mai bun ar fi să te ghidezi după lista de întrebări, să-ți faci în minte un plan cu posibilele variante de răspuns pe care le-ai putea oferi, în funcție de direcția în care se îndreaptă conversația.
Îți prezentăm în continuare 5 dintre cele mai des întâlnite întrebări adresate de angajatori în timpul interviurilor în engleză, precum și câte o posibilă variantă de răspuns pentru fiecare dintre acestea:
- Întrebare: Could you tell me a little bit about yourself? sau, pur și simplu, Tell me (a little bit) about yourself.
Cum răspunzi: Fiind o întrebare deschisă care, aparent, îți acordă o libertate destul de mare, ai putea fi tentat să crezi că angajatorul este interesat de tot parcursul vieții tale, de toate pasiunile pe care le ai, de modul în care îți petreci timpul liber și așa mai departe. În realitate, însă, pe el îl interesează acele aptitudini personale și profesionale care te recomandă pentru postul la care ai aplicat.
Dacă, de exemplu, este vorba despre un job în domeniul comunicării, te poți prezenta spunând despre tine că ești recunoscut atât în grupul de prieteni, cât și în sfera profesională pentru aptitudinile de comunicare interpersonală excelente, pentru spiritul de lucru în echipă. Dacă ai studii în domeniu, poți menționa acest lucru, punctând și activitățile și lucrurile pe care le-ai învățat în anii de facultate. În ceea ce privește calitățile personale, evidențiază-le doar pe acelea care ar conta pentru postul respectiv – în cazul domeniului comunicării, poți aminti, de pildă, entuziasmul, calitate importantă, printre altele, în procesele de negociere cu clienții companiei.
- Întrebare: How did you hear about this position?
Cum răspunzi: Un răspuns de tipul Nu îmi mai amintesc exact, am aplicat la mai multe joburi în perioada aceasta nu inspiră, nici de departe, profesionalism. Chiar dacă, într-adevăr, ai aplicat și la alte posturi vacante, acest lucru nu înseamnă că trebuie să vii cu „tema nefăcută” în fața angajatorului. Ține minte sursa de unde ai aflat despre fiecare post vacant care te interesează și, pentru siguranță, noteaz-o. În cazul în care ai descoperit postul pe un site de joburi, menționează acest lucru.
- Întrebare: Why do you want this job?
Cum răspunzi: Variantele de răspuns de tipul Mi-am dat demisia de la fostul loc de muncă, iar acum nu stau deloc bine din punct de vedere financiar, Tocmai am terminat facultatea, am închiriat un apartament și am nevoie de bani sunt, fără doar și poate, excluse.
În general, este bine să eviți folosirea argumentului financiar și să te concentrezi, mai degrabă, pe cel care implică dezvoltarea ta profesională. Poți spune, de pildă, că îți dorești foarte mult să obții jobul pentru că îți oferă oportunitatea de a pune în practică lucrurile pe care le-ai învățat în anii de studenție – în cazul în care locul de muncă este în strânsă legătură cu domeniul pe care l-ai studiat.
- Întrebare: What do you know about our company?
Cum răspunzi: Pentru a putea răspunde la această întrebare, este foarte important să-ți faci temele înainte de participarea propriu-zisă la interviu – adică să te documentezi despre profilul companiei, despre cultura sa organizațională, despre realizările de până acum, despre clienții pe care îi are în portofoliu și, ulterior, să incluzi astfel de detalii în răspunsul tău. Dacă, de exemplu, aplici pentru un job în departamentul de creație al unei agenții de publicitate, poți spune că, în urma cercetării făcute, ai descoperit una dintre campaniile de succes, care s-a bucurat de multe premii. Poți adăuga că și pe tine te-a atras respectiva campanie, justificând, desigur, alegerea.
- Întrebare: What is your dream job?
Cum răspunzi: Sincer și asumat, fără a fi lipsit, nici de data aceasta, de profesionalism. Cu alte cuvinte, evită răspunsurile de tipul Jobul perfect pentru mine e acela unde pot munci doar trei-patru ore în loc de opt sau Jobul visurilor mele este acela unde timpul dedicat pauzelor este mult mai generos decât timpul dedicat muncii propriu-zise.
Este important să știi că, prin această întrebare, angajatorul dorește să afle dacă planurile tale pe termen scurt și lung și, în general, viziunea ta asupra jobului care te împlinește cu adevărat se aliniază cu ceea ce înseamnă, de fapt, jobul pentru care ai aplicat. Dacă descoperă că pe tine, de exemplu, te face fericit un loc de muncă remote, iar compania îți oferă posibilitatea de a lucra de acasă doar două-trei zile pe săptămână, înseamnă că viziunea ta asupra jobului perfect și postul pentru care ai aplicat se intersectează, ceea ce te transformă într-un potențial angajat.
sursă foto: https://unsplash.com/photos/PeUJyoylfe4
Nu te complica și folosește expresii clare, adecvate întrebărilor
Este esențial ca interviul să se desfășoare într-un mod firesc, natural, iar acest lucru presupune, printre altele, să vorbești într-un mod simplu, clar. Un angajator nu își dorește să descopere cât de multe cuvinte și expresii complicate în limba engleză cunoști de fapt. Imaginează-ți că interviul ar fi în română: cu siguranță că nu ai alege expresii pe care, în realitate, nu le folosește nimeni sau care sunt folosite extrem de rar, în contexte academice, de pildă, contexte sunt mult mai formale decât un interviu în limba engleză pentru un post de junior.
Iată câteva formulări pe care le poți folosi pe parcursul interviului, în funcție de întrebarea care îți este adresată:
- I like to… (Îmi place să… lucrez în echipă, să comunic cu oamenii, să-i ajut pe ceilalți) – o formulare potrivită pentru întrebarea legată de calitățile care te recomandă pentru postul pentru care ai aplicat;
- I admire the way you… (Admir modul în care… ați reușit să vă poziționați pe piață, comunicați cu clienții, v-ați construit brandul în ultimii ani) – o posibilă formulare pe care o poți integra în răspunsul la întrebarea referitoare la ceea ce știi despre companie;
- I’d like to… (Mi-ar plăcea să… beneficiez de un salariu direct proporțional cu experiența mea profesională de până acum și cu aptitudinile mele) – iată, de data aceasta, o formulare adecvată pentru întrebarea legată de nivelul salarial la care te aștepți;
- What can I contribute to your organisation is… (Bunele mele calități de negociere reprezintă elementul cu care pot contribui în organizația dumneavoastră, acestea fiind importante în comunicarea cu clienții și potențialii clienți ai firmei) – un răspuns inspirat la întrebarea care vizează calitățile/aptitudinile ce te recomandă pentru jobul la care ai aplicat;
- I hope to… (Sper să avansez și să îmi dezvolt cât pot de mult aptitudinile din ramura IT-ului) – o variantă de răspuns pe care o poți lua în considerare pentru întrebarea Unde te vezi în următorii 5 ani?
sursă foto: https://www.pexels.com/photo/advice-advise-advisor-business-7075/
Nu te teme de posibilele mici greșeli
A greși este omenește – nu uita acest lucru și nu cere de la tine perfecțiunea, destul de greu de atins în momentele în care emoțiile își spun cuvântul. Poate că vei pronunța un cuvânt greșit – nu te ambala, zâmbește, corectează-te și treci peste.
De asemenea, poate că vor exista și mici greșeli, precum încurcarea unui timp verbal, dar ține cont că, în vorbire, până și englezilor nativi le mai scapă astfel de mici detalii. Ideal este să nu te „împiedici” de ele, ci să continui să vorbești într-un mod natural, cu zâmbetul pe buze.
Interlocutorul tău va remarca atitudinea plină de încredere și, în mod cert, va fi mai încântat să angajeze pe cineva care, în ciuda emoțiilor, este capabil să se corecteze, dacă este cazul, și să continue conversația decât pe cineva care se bâlbâie încontinuu după ce și-a dat seama că a încurcat present tense cu present continuous într-un enunț.
sursă foto: https://unsplash.com/photos/HJckKnwCXxQ
Dacă îți dorești să-ți îmbunătățești nivelul limbii engleze și chiar să obții un certificat lingvistic care să te ajute să obții un loc de muncă bun, te invităm să citești mai multe despre cursurile de limba engleză pe care le punem la dispoziție inclusiv adulților și companiilor.