Dacă ești începător sau ai deprins deja câteva cunoștințe de bază ale limbii engleze, atunci probabil că știi că cea mai eficientă metodă de învățarea este alături de un profesor specializat. Fără îndoială, cursurile de limbi străine sunt baza procesului de acumulare de noi cunoștințe. Cu toate acestea, pe lângă cele două până la patru ore săptămânale, pentru a te bucura de o evoluție rapidă, studiul individual este extrem de important. Nu, nu ne referim la plictisitoarele teme pentru acasă, ci la câteva activități ușoare și distractive care te vor ajuta să îți îmbunătățești abilitățile de vorbire.
Îți vom oferi în cele ce urmează șase sugestii utile pentru a-ți exersa cunoștințele de limba engleză.
- Concentrează-te pe propoziții
Ai putea crede că cel mai bun mod de a stăpâni limba engleză este să înveți cât mai multe cuvinte noi. Chiar dacă vocabularul este o parte importantă a vorbirii, nu este totul. Pur și simplu studierea unei liste de sute de cuvinte fără legătură între ele nu te va ajuta să îți exprimi ideile sau să pui întrebări.
O modalitate mult mai bună este să înveți expresii în limba engleză, nu cuvinte individuale. De asemenea, încearcă să construiești propoziții, chiar dacă în primă fază acestea vor fi simple. Cu timpul vei putea trece la construcții mai complexe și la fraze.
- Exersează în viața de zi cu zi
Dacă e să fim sinceri, exersarea cunoștințelor de limba engleză în viața reală poate fi înfricoșătoare la început, mai ales pentru cei care abia au început incursiunea lingvistică. Cu toate acestea, odată ce treci peste această frică și vei putea să porți dialoguri spontane cu persoane cunoscute sau necunoscute, beneficiile nu vor întârzia să apară.
Acest tip de practică poate lua mai multe forme. De exemplu, poți cere ajutorul prietenilor care stăpânesc bine limba engleză sau poți încerca să porți conversații online cu oameni din diferite țări. În mod îmbucurător, există o serie de grupuri pe rețelele de socializare care își propun să pună în legătură oameni din toate colțurile lumii, cu scopul de clar de a încuraja dialogul multilingvistic și multicultural.
Mai este necesar să amintim acele momente când ești în vacanță într-o țară străină? Indiferent de zona în care te afli, engleza reprezintă un limbaj universal, astfel încât nu doar că nu ai nicio scuză pentru a exersa, dar, de cele mai multe ori, dialogurile în engleză reprezintă singura modalitate de comunicare.
Proba Speaking de la Examenele Cambridge abordează teme generale, îți propun să urmărim un model pentru a vedea cât de natural se desfășoară, poți urmări podcastul nostru aici
3. Vorbește cu… Google
Practica în viața reală este grozavă, dar poate că nu este întotdeauna la îndemână (sau confortabilă). Dacă preferi să exersezi în confortul casei tale, fără privirile curioase ale celorlalți, atunci ai putea să exersezi cu Google. Pentru acest exercițiu, ai nevoie doar de telefonul mobil. Încearcă să utilizezi comanda vocală a aplicației Google pe telefon. În primul rând, asigură-te că aplicația este setată în limba engleză. Apoi, încearcă să rostești cuvinte sau propoziții în aplicație. Când ai terminat, vei primi feedback automat, deoarece aplicația îți va arăta ce crede că ai spus. Dacă observi că afișează cuvinte incorecte, atunci este cazul să iei o foaie și un pix și să faci o listă a termenilor și expresiilor pe care este necesar să le repeți.
4. Ține un jurnal audio
O altă modalitate amuzantă de a exersa limba engleză este să începi un jurnal audio, ceea ce înseamnă că te vei înregistra vorbind. O idee bună este să îți faci timp în fiecare seară pentru a vorbi despre ceea ce s-a întâmplat în timpul zilei. Nu trebuie să ai neapărat povești extraordinar de interesante de spus, poți să vorbești despre ce ai mâncat, unde ai fost sau ce s-a întâmplat pe parcursul zilei.
Iată ceva ce ți-ar putea fi de ajutor: ori de câte ori se întâmplă ceva în timpul zilei, încearcă să faci un rezumat mental în limba engleză. Observă doar ceea ce se întâmplă și încearcă să redai acțiunea în propriile cuvinte. Acesta este un plus de practică și te va ajuta să îți amintești ce să povestești seara, în jurnalul audio.
Poți, de asemenea, să asculți periodic jurnalul pentru a identifica erorile de vorbire la care ar trebui să lucrezi, dar și pentru a-ți monitoriza evoluția.
5. Ascultă muzică (și, de ce nu, cântă!)
Indiferent de ce fel de melodii îți plac, muzica te poate ajuta să înveți limba engleză! Mai întâi, gândește-te la o melodie care îți place. Apoi, caută online versurile și citește-le în timp ce asculți melodia. Încearcă să traduci fiecare cuvânt, pentru ca în final să înțelegi mesajul exact al melodiei.
Chiar dacă poate nu ești un artist desăvârșit, nu ezita să cânți versurile melodiei. Dincolo de beneficiile care țin de pronunție, cântatul este o activitate care te va relax și îți va insufla voie bună.
Dacă latura artistică nu este punctul tău forte, poți asculta podcasturi în limba engleză, îți propunem câteva tips and tricks pentru nivel B1 Preliminary încât să îți dezvolte partea de comunicare.
Dacă vrei să îți îmbunătățești cunoștințele de limba engleză, te invităm să consulți oferta noastră de cursuri pentru toate vârstele. Detalii AICI.