Autor articol: Irina Lupașcu
În primii 7 ani de viața creierul copiilor este ca un burete, datorită faptului că se află predominant într-o frecvență cerebrală numită theta. În această stare tot ceea ce se întâmplă în mediul exterior este absorbit cu ușurință. Este un obiectiv ușor realizabil ca până la vârsta de 7 ani copiii să învețe să vorbească fluent o limbă straină. Ușurința de a învăța o limbă străina nu se încheie la vârsta de 7 ani, ea continuă până în jurul adolescenței și chiar ulterior.
Eu recunosc cu mândrie că am învățat limba engleză în clasele I-IV. Am avut o profesoară extraordinară și nu știu cum a făcut dar senzația mea este mi-a turnat engleza în creier.
Poate veți spune că vă este greu și dumneavoastră ca adult să învățați atât de repede o limbă strănă, dar unui copil?
Neuroștiința spune că după vârsta de 35 de ani ne este mai greu să învățăm lucruri noi pentru că rețelele neuronale sunt bine consolidate (un fel de de-a spune că „betonul s-a întărit”). Asta în timp ce în primii ani de viață acest proces este natural și ușor, ca o plastilină ușor modelabilă.
Care este momentul ideal să învățăm o limbă străină?
Între vârsta de 2- 7 ani este momentul ideal să ne învățăm copiii o limbă străină.
Ca în dobândirea oricărei abilități noi este nevoie de antrenament și repetiție.
Un alt avantaj major al învățării timpurii a unei limbi străine este lipsa fricii și a rușinii legate de noua abilitate. Copiii nu își fac griji că nu se vor descurca suficient de bine sau că nu pronunță corect anumite cuvinte. Ei se bucură de explorare și de compania celorlalți copii. Pentru ei este o bucurie nu o corvoadă.
Când deprind o abilitate nouă copiii primesc încurajări și laude de la adulți. Părinții, bunicii, rudele, prietenii de familie sunt impresionați de abilitățile micuțului și îl felicită și încurajează. Asta duce la starea de bine, micuțul se simte valorizat și apreciat. Și oare ce poate fi mai bun pentru copilul tău?
Copiii învață astfel să fie disciplinați. Învățarea unei limbi noi necesită antrenament și repetiție iar în jurul acestora se crează un ritual, dusul copilului la lecții, interacțiunea cu ceilalți copii și cu profesorul, notele, laudele, examinarea, aprecierea părinților. Toate acestea duc la crearea unei rețele neuronale pentru învățarea limbii străine. Învățatul unei limbi străine se va transforma într-o activitate care dă o stare de bine iar acest lucru va genera repetarea tiparului (învățarea unei abilități noi).
Poate câteodată expresia “Este prea târziu să învăț o limbă străină” este valabilă dar nu este niciodată adevărată pentru „Este prea devreme să învăț o limbă nouă”.
La vârsta timpurie învățarea este combinată cu jocuri și activități interactive și distractive. Copiii vor asocia învățarea unei limbi străine cu o activitate distractivă astfel le va veni ușor mai târziu să învețe și alte limbi strine pentru că o vor asocia cu ceva distractiv și plăcut.
Cu cât mai repede va începe procesul de învățare cu atât mai mult își va atinge potențialul maxim de învățare.
“Conform teoriei lui Noam Chomsky, copilul se naște cu un mecanism natural de însușire a limbilor (Language Acquisition Device). Cele mai recente cercetări psiholingvistice arată că, în achiziția limbilor, există două praguri critice, de fapt două bariere biologice, care presupun două ,,ferestre” genetice bine stabilite. Prima ,,fereastră” genetică cuprinde primii 6-8 ani din viața copilului. Dacă în această perioadă lipsește stimulul lingvistic din experiența copilului, abilitatea sa de a-și însuși o limbă străină slăbește. Cea de-a doua ,,fereastră” genetică este în perioada de pubertate a copilului. În aceste două perioade copilul absoarbe foarte repede orice limbă straină vorbită în preajma lui. După închiderea acestor ,,ferestre” copilul își va păstra abilitatea de însușire a limbilor în continuare, însă aceasta va pierde mult din intensitate.” Constanța Marin
Avantaje
- Vârsta timpurie este momentul ideal pentru că se învață cel mai ușor.
- Duce la dezvoltarea capacității intelectuale datorită diversității la care este expus copilul.
- Învățarea unei limbi străine va deveni ceva natural pentru copil, fiind deja obișnuit cu procesul. Există oameni care vorbesc 7-10 limbi străine iar ceea ce i-a ajutat a fost faptul că au început de mici învățarea.
- Va fi un avantaj când îți va alege școala și ulterior cariera.
- Copilul poate învăța fluent o limbă străină până la vârsta de 7 ani.
- Duce la creșterea încrederii în sine pentru că se simte capabil.
Mult succes în procesul de învățare a unei limbi străine!