fbpx

Moduri de a-ți convinge copilul să învețe o limbă străină

Sursa foto: https://imgur.com/a/DTmUsrb

Via www.shutterstock.com

Societatea ne impune cunoașterea a cel puțin a unei limbi străine de circulație internațională, indiferent de domeniul în care activăm sau de ceea ce am învățat la școală. Învățarea unei limbi străine nu este o misiune ușoară, mai ales atunci când este vorba despre copii. Unii încep studiul unei limbi străine încă de la grădiniță. 

Asta nu înseamnă însă că lucrurile pe care le află despre gramatica limbii străine le și înțeleg, sau le vor ține minte. Studiul unei limbi străine de la o vârstă fragedă este benefic dintr-un alt punct de vedere: obișnuiesc copilul cu disciplina învățării unei limbi străine. Îl obișnuiesc cu pronunția. Ei vor recunoaște limba respectivă. Și, foarte important, s-ar putea să le placă atât de mult încât mai târziu să o învețe de plăcere, nu pentru că trebuie sau sunt presați de părinți sau de profesori. Aceasta este de altfel și cea mai bună variantă și este cazul fericit. 

Există însă și alte metode din care te poți inspira pentru a-ți determina copilul să învețe o limbă străină, sau să-și îmbunătățească nivelul de cunoaștere a limbii engleze de pildă (cei mai mulți copii încep studiul limbii engleze tocmai pentru că este o limbă internațională și ai nevoie de ea în cele mai obișnuite situații). 

Așadar, iată ce poți face pentru a-ți împrieteni copilul cu o limbă străină:

 • Vârsta de la care copilul poate începe să recunoască limba străină este de 2-3 ani, așadar mult mai repede decât va ajunge să se exprime bine în scris în limba maternă. Pentru un copil de 2-3 ani este mult mai ușor să învețe cuvinte noi, să le rețină, să le pronunțe. De altfel acesta este motivul pentru care copiii la acea vârstă învață foarte ușor cântece sau poezii lungi, pe care le țin minte chiar dacă nu le cântă sau recită o perioadă.
 • Nu este important să înceapă să vorbească în limba străină de la câțiva ani. Important este să audă vorbindu-se în jurul lui în acea limbă, să învețe să o recunoască și să se atașeze de ea.
 • Încearcă să vorbești cu el după un timp numai în limba străină și dacă vrei să-i explici înțelesul unor cuvinte pe care nu le înțelege oferă-i explicațiile tot în limba străină. În felul acesta îl obligi să gândească, să descifreze înțelesuri noi și să aplice acest model ulterior, atunci când nu va înțelege un concept, un termen nou, o expresie.
 • Petreceți constant timp citind din cărți pentru copii scrise în acea limbă, eventual cărți ilustrate când este foarte mic. În acest fel veți crea o legătură între personajele preferate și limba străină. Copilul va ajunge să învețe de plăcere.
 • Poți de asemenea să folosești cărți bilingve sau CD-uri scrise în ambele limbi.
 • Prezintă-i celui mic alți copii care învață acea limbă, chiar dacă aceștia sunt mai mari și vorbesc mai bine decât el. Dacă ajunge să se împrietenească cu ei va dori să fie la fel de bun ca aceștia și vor ajunge, în timp, să discute în limba străină.
 • Încurajează-l ca atunci când învață să scrie să facă acest lucru și în engleză, germană, franceză, sau în limba pe care o învață. Îl va ajuta teribil de mult să știe să se exprime în scris într-o limbă străină. 
 • Obișnuiește-l să folosească dicționarul ori de câte ori nu știe ce înseamnă un cuvânt. 
 • Explică-i, pe înțelesul lui, că nu are foarte mare importanță dacă face greșeli atunci când vorbește sau scrie în limba străină, atâta vreme cât învață din acele greșeli și le evită pe viitor.  
 • Nu te impacienta fiindcă învață mai puțin repede decât alți copii. S-ar putea să învețe mai bine și în orice caz o face în ritmul lui. Important este că îi place și învață, ar trebui să te bucure asta. Încurajează-l.
 • Nu-l forța să învețe, nu-l stresa. Ajută-l să învețe din plăcere, ca o joacă. Îl poți ajuta de asemenea prin intermediul muzicii sau filmulețelor. 

Nu uita că un copil învață foarte ușor prin:

 • repetarea cuvintelor noi;
 • analogii;
 • creativitate (muzică, dans);
 • joc;
 • învățare continuă;
 • lecturi simple.

Copiii nu pot învăța prin:

 • aplicarea regulilor de gramatică;
 • realizarea de exerciții de gramatică;
 • memorare excesivă.

Prin urmare, există modalități prin care îl poți face pe cel mic să îndrăgească studiul unei limbi străine. Important este să-l încurajezi permanent și să fii alături de el.  

Nu te-ai abonat încă la newsletterul nostru?
Abonează-te acum pentru a fi mereu la curent cu noutățile, proiectele și campaniile Twinkle Star!

Înscrieri germană pentru adolescenți & adulți

calendar twinkle star 2020 2021

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri tabere

Înscrieri germană pentru începători

Înscrieri germană pentru copii

Înscriere an școlar 2020 - 2021

Formular înscriere

SHINE

YLE Starters - Examene Cambridge

Înscriere tabără SUA

English Way

CONCURS DE LIMBA ENGLEZĂ

Perioadă înscrieri:
20 ianuarie 2020 – 2 februarie 2020

Înscriere tabără UK

Intensive Training IELTS

Formular înscriere

TINY STARS

Formular înscriere

LITTLE STARS

Formular înscriere

LET'S PLAY!

Formular înscriere

YOUNG STARS

Formular înscriere

GERMANĂ

Formular înscriere

ESSENTIAL ENGLISH

Înscrieri testare inițială