Metode eficiente de a învăța limbi străine ca adult

sursă foto: https://imgur.com/t1Zg47I via Shutterstock

Îți dorești să te familiarizezi cu un nou univers lingvistic, dar te temi că, din cauza vârstei, vei întâmpina o mulțime de obstacole? Ei bine, avem o veste pentru tine: enunțul conform căruia persoanele care se apucă să studieze o limbă străină după vârsta de 18-20 de ani nu vor avea șanse prea mari de reușită este doar un mit. Chiar și studiile demonstrează acest lucru: de exemplu, un studiu efectuat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology arată că adulții au șanse mari să învețe o limbă străină la fel de bine precum copiii.

Într-adevăr, pentru a-și atinge obiectivul, adulții sunt nevoiți să-și gestioneze foarte bine programul, astfel încât să-și găsească timp să exerseze în fiecare zi limba pe care și-au propus s-o studieze. La fel de importantă este și conștientizarea motivului pentru care vor să învețe limba respectivă, căci un scop clar definit îi poate motiva în studiul de zi cu zi. 

Astfel, dacă vrei să te apuci să înveți o limbă străină, ai nevoie de două „ingrediente” esențiale: un scop clar și „antrenament” zilnic, făcut în mod responsabil. În rândurile următoare îți propunem câteva exerciții pe care merită să le încerci. Este vorba despre 5 metode eficiente de a învăța limbi străine ca adult.

Vorbește în fiecare zi 

Comunicarea zilnică în limba pe care ți-ai propus s-o înveți este extrem de importantă încă din primele zile ale studiului. Tocmai de aceea îți recomandăm să comunici în limba străină ori de câte ori ai ocazia: ca atunci când te întâlnești cu un prieten care o cunoaște sau care, la fel ca tine, de-abia a început s-o învețe. De altfel, găsirea unui partener de studiu este de mare ajutor, pentru că puteți să vă oferiți feedback, să învățați unul din greșelile celuilalt, să vă motivați și să vă povestiți unul celuilalt ce cuvinte sau lucruri noi ați mai descoperit. 

Citește în limba respectivă

Încearcă, pe cât posibil, să citești cât mai mult și cât mai des în limba străină pe care vrei s-o înveți. Nu are importanță dacă este vorba despre cărți, despre articole de pe Internet sau despre articole din diferite reviste internaționale. Cititul este o metodă eficientă prin care te familiarizezi cu vocabularul, cu sintaxa, dar și cu particularitățile limbii respective – pentru că, după cum probabil știi, fiecare limbă are nuanțele ei.

Atenție, însă: nu este recomandat să te „arunci” din prima în lecturi stufoase, mult prea complicate, pentru că riști să nu le înțelegi, să le interpretezi greșit și, în cele din urmă, să ți se pară că nu te descurci. Alege lecturi potrivite începătorilor. Ai putea, de exemplu, să parcurgi câteva cărți de povești pentru copii. La fel de bine ai putea să-ți cumperi varianta în limba străină a unei cărți pe care ai citit-o în română și care ți-a plăcut și să încerci să le parcurgi ținându-le una lângă cealaltă.

Ascultă conținut în limba străină

Podcast-uri, emisiuni TV și online, melodii – iată doar câteva dintre tipurile de conținut pe care le poți asculta în fiecare zi, pentru a te familiariza cu noul univers lingvistic în care vrei să pătrunzi. Nu te teme că nu vei înțelege mare lucru la început: este firesc să fie așa. Orice început este dificil, important este să nu renunți și să te obișnuiești cu modul în care se pronunță cuvintele, să descoperi termeni și expresii pe care le-ai putea folosi și tu apoi în comunicare.

Instalează-ți aplicații pe telefon

Resursele online sunt generoase cu cei care vor să învețe limbi străine – de la engleză, până la franceză, germană și chiar japoneză. Tot ce trebuie să faci este să le valorifici și să le folosești chiar și în împrejurările în care nici măcar nu te gândeai că ai avea timp să faci acest lucru: când ești în mijloacele de transport în comun sau în pauza de la prânz. Aplicațiile care se bazează pe ideea de gamification, așa cum este vestitul Duolingo, sunt perfecte pentru astfel de situații… și nu numai!

Înscrie-te la un curs de limbă străină pentru adulți

O altă metodă eficientă prin care poți învăța o limbă străină în mod responsabil și sub atenta îndrumare a unei persoane specializate sunt cursurile pentru adulți. Acestea sunt o idee excelentă mai ales dacă vrei să obții un certificat lingvistic, precum bine-cunoscutul Cambridge. În plus, participând la un curs de limbă străină, ai oportunitatea să exersezi alături de alți adulți care vor, la rândul lor, să se familiarizeze cu același univers lingvistic ca tine. 

Oferta Twinkle Star de cursuri de limbi străine cuprinde cursuri de limba engleză pentru adulți și cursuri de limba germană pentru adulți – două dintre cele mai căutate limbi la nivel internațional, care îți pot oferi acces la numeroase oportunități profesionale, academice și personale. 

Așadar, să înveți o limbă străină ca adult presupune, într-adevăr, efort, timp dedicat în fiecare zi și un obiectiv care să te ghideze în toată această călătorie, dar nu este nicidecum o misiune imposibilă – acesta este doar un mit pe care nu ar trebui să-l lași să te descurajeze. 

Shares

Învață Engleza Online

  • traineri cu experiență
  • accesibil pentru orice nivel
  • rezultate garantate
  • workshop-uri gratuite

 

ÎNSCRIE-TE ACUM

Înscrieri germană pentru adolescenți & adulți

calendar twinkle star 2020 2021

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri tabere

Înscrieri germană pentru începători

Înscrieri germană pentru copii

Înscriere an școlar 2020 - 2021

Formular înscriere

SHINE

YLE Starters - Examene Cambridge

Înscriere tabără SUA

English Way

CONCURS DE LIMBA ENGLEZĂ

Perioadă înscrieri:
20 ianuarie 2020 – 2 februarie 2020

Înscriere tabără UK

Intensive Training IELTS

Formular înscriere

TINY STARS

Formular înscriere

LITTLE STARS

Formular înscriere

LET'S PLAY!

Formular înscriere

YOUNG STARS

Formular înscriere

GERMANĂ

Formular înscriere

ESSENTIAL ENGLISH

Înscrieri testare inițială