fbpx

Cine este și ce face Asociația Gutenberg?

Atunci când discutăm despre educație, avem nenumărate exemple care contribuie constant la o dezvoltare durabilă a tinerilor și nu numai, exemple care dovedesc implicarea și dorința de a schimba în bine comunitatea. În cele ce urmează, vă propunem spre lectură povestea uneia dintre cele mai solide organizații la nivel național.

Încă din anul 2009, Asociația Gutenberg a inițiat în mediul clujean una dintre cele mai apreciate comunități de vorbitori de limba germană din România. Obiectul cel mai mare a fost încă de la început contribuirea la dezvoltarea personală a tinerilor și copiilor prin cele mai interactive metode. În cele ce urmează vom afla parcursul lor .

Școala de vară Gutenberg

Școala de vară Gutenberg este cea mai mare școală de vară pentru elevi vorbitori de limba germană din sud-estul Europei, spun cei de la Gutenberg. Spre exemplu, în anul 2018, au avut 205 de elevi participanți din 43 de orașe, iar cu invitați, voluntari și echipă de organizare au fost peste 270 de persoane implicate în acest mare proiect. Cam așa arată o evoluție de 9 ani într-o poză:

Toate aceste ”tricouri galbene” din imagini sunt tineri plini de energie și dornici să se implice activ în comunitățile din care fac parte și să genereze sau să contribuie la a avea un impact pozitiv în jurul lor, prin acțiunile și atitudinile formate. Astfel, studenții membri și alumni Gutenberg le-au creat oportunități de formare continuă și de dezvoltare personală, reunite sub numele de: 


Rețeaua națională a organizațiilor Gutenberg

Rețeaua Gutenberg este cadrul în care elevii pot face diverse proiecte și evenimente în școala lor, având parte de sprijinul financiar și de know-how-ul celor din organizația mamă din Gutenberg Cluj. Elevii au oportunitatea să organizeze proiecte sub numele Gutenberg, dacă depun un formular de aplicație, înainte de începerea fiecărui an școlar. Fiecare astfel de licență trebuie să fie coordonată de o echipă de 5 elevi,având diverse responsabilități. Harta alăturată cuprinde organizațiile active în anul 2019:

Pe lângă organizațiile de elevi, există 3 organizații studențești în București, Cluj și Iași.

Toate aceste echipe organizează tabere în limba germană pentru elevi de diferite vârste, nivele lingvistice și preferințe. Astfel, s-au pus bazele următoarelor inițiative educaționale despre care vom vorbi pe scurt mai jos. 

TabaraDeGermana.ro  &  TabaraDeVara.ro

Pe aceste site-uri se găsesc tabere în limba germană pentru elevi de toate vârstele, de la clasa 0, până la clasa a 12-a. Unele din aceste tabere sunt organizate în orașele amintite mai sus (Cluj-Napoca, București, Iași), iar altele se desfășoară la munte. În zone precum Munții Apuseni, Valea Prahovei sau Valea Oltului, elevii pot învăța, atât limba germană, cât și subiecte precum comunicare & media, educație politică, teatru și improvizație, științe, artă, digital & IT etc.. Tematicile și vârstele participanților diferă în funcție de perioadă sau zonă geografică. Cel mai bine este să accesați site-ul www.TabaraDeGermana.ro și să vedeți care sunt toate opțiunile și detaliile acestor tabere.

Iar pentru o ofertă și mai diversificată de tabere și proiecte educaționale pentru copii și tineri, vă invităm să accesați și site-ul www.TabaraDeVara.ro – care reprezintă și o resursă de formare și informare în domeniul dezvoltării personale pentru copii și tineri.

MeinJob.ro – platforma de joburi pentru vorbitori de limba germană

O altă inițiativă a membrilor comunității este MeinJob. Început ca un proiect al organizației, MeinJob.ro a ajuns să fie un startup independent (fondat de membri ai organizației), care a adunat la un loc, pe parcursul anilor, peste 100 de firme partenere, care angajează vorbitori de limba germană în România. 

Pe lângă platforma online, inițiativa MeinJob cuprinde și 2 publicații, pe care le distribuie studenților și tinerilor vorbitori de germană, în cele mai mari centre universitare din țară: publicația de carieră și joburi în limba germană – Revista MeinJob, precum și o publicație practică pentru organizarea anului academic – Agenda Studentului.

Astfel, MeinJob s-a dezvoltat într-un proiect de publicitate, recrutare și employer branding pentru vorbitorii de limba germană; iar pentru cunoscătorii altor limbi străine, au fost lansate și inițiativele Jobtribe.ro și LocuriDeMunca.eu – inițiative complementare de selecție și recrutare personal.

InvataGermana.ro 

Acest site își propune să fie ”the place to be” în online pentru învățarea limbii germane, în România, și să depună eforturi constante și active să îi ajute pe doritori cu sfaturi, resurse și oportunități. Prin intermediul acestui site, Centrul de limba germană Gutenberg (startup al Asociației Gutenberg) organizează cursuri periodic, pentru diferite nivele lingvistice. Despre aceste cursuri de limba germană din Cluj, precum și despre cursuri online de germană, vă invităm să citiți mai multe informații pe site.

Germana.ro

De asemenea, vă punem la dispoziție și această platformă – Germana.ro – care își propune să devină punctul central al limbii germane în România, pe Internet: centre de limba germană, grădinițe și școli, after-schools și centre de meditații etc. – toți actorii importanți ai limbi germane în România se regăsesc pe acest site, precum și entități ale românilor în spațiul germanofon. 

Aici găsiți totul despre germană, așa că, urmăriți îndeaproape inițiativele Gutenberg! Ne găsiți și pe Facebook, Instagram sau LinkedIn

Nu te-ai abonat încă la newsletterul nostru?
Abonează-te acum pentru a fi mereu la curent cu noutățile, proiectele și campaniile Twinkle Star!

Înscrieri germană pentru adolescenți & adulți

calendar twinkle star 2020 2021

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri testare inițială

Înscrieri tabere

Înscrieri germană pentru începători

Înscrieri germană pentru copii

Înscriere an școlar 2020 - 2021

Formular înscriere

SHINE

YLE Starters - Examene Cambridge

Înscriere tabără SUA

English Way

CONCURS DE LIMBA ENGLEZĂ

Perioadă înscrieri:
20 ianuarie 2020 – 2 februarie 2020

Înscriere tabără UK

Intensive Training IELTS

Formular înscriere

TINY STARS

Formular înscriere

LITTLE STARS

Formular înscriere

LET'S PLAY!

Formular înscriere

YOUNG STARS

Formular înscriere

GERMANĂ

Formular înscriere

ESSENTIAL ENGLISH

Înscrieri testare inițială