Misiunea noastră și valorile care ne ghidează
Orice proiect care se vrea a fi coerent și de lungă durată are o misiune clară și este organizat pe baza unor valori – codul care îi ajută pe cei implicați să păstreze o direcție comună, să se sincronizeze asemenea mecanismelor unui ceas elvețian. Cel mai des, acestea sunt discutate și notate chiar înainte de a da startul proiectului. La Twinkle Star a fost un pic altfel. Valori nescrise, dar pe care echipa le împărtășea, au ghidat munca profesorilor până în ziua în care am decis să le punem pe hârtie. Apoi pe site. Apoi în toate prezentările noastre către părinți și parteneri – și asta doar pentru că ele sunt codul nostru de conduită profesională, de ce-ul din spatele deciziilor și acțiunilor noastre.
Atitudinea noastră față de învățare și rolul profesorului, față de cursanți și părinți, eforturile neobosite de a fi mai buni de la o zi la alta, alegerea examenelor Cambridge English ca evaluare obiectivă a abilităților lingvistice – toate duc la o listă scurtă, dar care „face cât o mie de cuvinte“.
Încredere și respect față de copii
Acum mai bine de 12 ani, Ruxandra Rață-Bucevschi, fondatorul proiectului și managerul Twinkle Star, observa cât de mult pot progresa grupele de copii de la grădinița cu care lucra. Cum copii de 4-5 ani puteau răspunde în propoziții scurte. Cum copii care știau literele și deja scriau primele cuvinte în limba română erau capabili să se aventureze și în lumea complicată a scrierii în limba engleză. I-ar fi plăcut ca observațiile ei despre progresul neașteptat al copiilor să fie validate de o evaluare oficială. Dar sistemul educațional românesc nu oferea atunci această opțiune – concursuri simple, fără o metodologiile de evaluare clară populau „piața“. Dar a descoperit examenele Cambridge Young Learners of English (YLE), care răspundeau nevoilor ei. Aveau un format prietenos, adaptat copiilor cu vârste între 7 și 12 ani, o structură clară și evaluau cele patru abilități lingvistice principale – scrisul, cititul, ascultatul și vorbitul.
Cel mai tânăr candidat al Ruxandrei la examenul Cambridge Pre A1 Starters, primul din seria YLE, avea 5 ani. Sub vârsta oficial recomandată de Cambridge, dar instituția de renume internațional nu interzicea atunci și înscrierea unor candidați mai precoce. Poate un alt profesor ar fi urmat pașii standard, ar fi spus „să așteptăm“. Ruxandra a ales să aibă încredere în elevii ei preșcolari, să adapteze standardele în funcție de abilitățile copiilor și nu invers. Un experiment reușit, care a demonstrat că încrederea profesorului în propriii elevi se traduce în creșterea încrederii lor în forțele proprii și, implicit, în rezultate excelente la examen.
Acest crez îi unește acum pe zeci de profesori Twinkle Star, care își observă atent, încurajează și pregătesc elevii pentru atingerea potențialului maxim și succes academic. Curriculumul este important, dar felul în care se simt și evoluează elevii – fiecare în propriul ritm – este esențial. Dacă un copil poate face un lucru, nu i se va spune „ești prea mic pentru a putea“, iar dacă nu este încă pregătit, va primi timpul și ajutorul necesar. Și nu întâmplător aceasta este prima dintre valorile Twinkle Star – datorită ei s-a născut proiectul care, și el, a crescut datorită încrederii echipei și a părinților.
Feedback sincer
O altă valoare-cheie este cea a comunicării deschise, bazate pe respect și sinceritate, în relația cu părinții. Credem că veștile nu se împart între bune (de transmis) și rele (de evitat), ci mai degrabă că în parteneriatul nostru cu părinții doar împreună putem găsi soluții eficiente spre binele copiilor. Prin urmare, obiectivul nostru în discuțiile cu părinții – fie ele telefonice, fie pe email, fie la ateliere online – este să le oferim informații cât mai clare și mai utile.
Uneori surprindem părinții cu un apel, iar la capătul celălalt interlocutorul se pregătește pentru vești proaste pentru că „sună profesorul, deci s-a întâmplat ceva“. Și într-adevăr s-a întâmplat „ceva“ – copilul progresează, este atent la ore, se implică în proiecte, lucrează cu o responsabilitate demnă de respect. Alteori, este un apel în care ceva-ul nu este pozitiv, dar cu ajutorul părinților îl putem discuta, putem găsi soluții, și transforma într-unul îmbucurător. Dacă un copil nu este pregătit încă pentru examen, i se va recomanda să mai lucreze și să susțină examenul într-o sesiune următoare.
Angajamentul nostru este că vom spune adevărul. Și numai adevărul.
Profesori care inspiră
Cercetările din domeniul educației, și uneori doar experiența personală a fiecăruia, arată că profesorul este foarte important în ceea ce privește atitudinea elevilor față de un obiect și, implicit, progresul lor. Cine a fost la o școală de stat din România secolului trecut și nu numai, adică o majoritate covârșitoare, cred că își poate aminti clar momente când un profesor i-a încurajat și le-a dat încredere că pot depăși o provocare sau când, dimpotrivă, i-a nedreptățit și asta le-a lăsat un gust amar care persistă cu anii.
Suntem conștienți că atitudinea profesorilor poate da sau tăia aripi, iar noi am ales prima variantă. De aceea căutăm să aducem în echipă doar profesioniști care rezonează cu valorile centrului nostru lingvistic – profesori care sunt un exemplu pentru elevi, care cred în ei, care arată și primesc respect și care sunt conștienți de propria importanță în evoluția copiilor. Profesorii noștri sunt conectați la prezent. Înțeleg că rolul lor este în continuă transformare, asemeni societății – dacă demult profesorul era singura sursă de cunoaștere din clasă, acum toți participanții pot împărți acest „privilegiu“ pentru că și perspectiva elevilor contează și poate fi validă. La ce sunt însă experți sunt strategiile de învățare de care cei mici au nevoie. Profesorii noștri înțeleg că pregătesc copiii pentru un viitor care nu va arăta ca „pe vremea noastră“, așa că sunt flexibili și conectați la ce se întâmplă și în alte sisteme educaționale. Atitudinea deschisă față de nou ne-a ajutat extrem de mult, spre exemplu, în martie 2020. Trecerea online nu s-ar fi făcut instant și fără un impact semnificativ asupra rezultatelor dacă nu ne-am fi împrietenit cu resurse online înainte de a fi obligatoriu.
Uneori, spre surpriza clienților, profesorii noștri nu critică greșelile conform tradiției: „ai greșit, stai jos“. Dacă elevii greșesc, este pentru că fac eforturi să învețe, iar procesul pe asta se bazează: încearcă, greșește, mai încearcă o dată, e mai bine. Critica excesivă a greșelilor este adesea vizibilă în comportamentul extrem de precaut al copiilor, cărora le este teamă să încerce, să vorbească, iar anxietatea îi blochează. Accentul pus pe ce fac bine îi ajută, pe termen lung, să îmbunătățească și aspectele care, deocamdată, par prea grele.
Atunci când părinții ne dau feedback spunându-ne că suntem „altfel“ sau copiii ne mărturisesc că vor o carieră în educație (au tot timpul din lume să aleagă ce li se potrivește, dar știm că în spatele afirmației este un compliment prețios), ne bucurăm nespus – este ceea ce ne doream, pentru binele cursanților noștri și pentru rezultate îmbucurătoare.
Dezvoltare profesională
Ultima, dar nu cea din urmă valoare pe care se bazează centrul lingvistic și centrul nostru de examene Cambridge English este dezvoltarea profesională continuă. Toți angajații, nu doar profesorii, își doresc să se autodepășească, să învețe ceva nou. Și nu ar fi oare nefiresc să fie altfel într-o organizație a cărei principală misiune este educația? Să le cerem elevilor să învețe, dar noi să indicăm dezinteres față de acest proces?
Încă de la începuturile Twinkle Star, acum mai bine de un deceniu, profesorii au primit acceptul (chiar încurajarea) și susținerea financiară pentru a participa la seminarii și conferințe relevante. Prin urmare, nu a existat conferință regională, națională și chiar internațională care să nu aibă printre participanți și membri ai echipei noastre de la departamentul de limba engleză sau de germană. Evenimentele MATE (Moldavian Association of Teachers of English), RATE (Romanian Association of Teachers of English), Fischer, Cambridge Days și multe altele pot fi enumerate. Inclusiv IATEFL, cea mai mare conferință anuală din lume dedicată predării limbi engleze care are loc în orașe mari din Marea Britanie, a fost bifată anual de profesorii și coordonatorii noștri. Doar pandemia și, implicit, anularea evenimentului ne-au oprit din a participa și a ține propriile noastre training-uri pentru pedagogi din toate colțurile lumii.
În timp, portofoliul nostru de dezvoltare profesională continuă s-a extins. Profesorii susțin examene Cambridge English de nivel avansat tocmai în ideea de a-i pregăti cât mai bine pe cursanți și de a le înțelege provocările. Examenele TKT (Teaching Knowledge Test), pe care le organizăm din 2016 chiar noi, fac parte din portofoliul centrului nostru de examene Cambridge English, Twinkle Star Exam Centre. De atunci, portofoliile profesorilor noștri s-au extins chiar mai mult – și implicit calitatea actului de predare și sincronizarea cu metode moderne și interactive – cresc de la un an la altul.
Opțiuni de dezvoltare profesională in-house*
*derulate în cadrul Centrului lingvistic și de examene Twinkle Star
- TKT (Modules 1-3, CLIL, YL)
- Curs și certificare de examinator Cambridge la probele de Speaking
- Examene Cambridge English B2 First (FCE), C1 Advanced (CAE), C2 Proficiency (CPE)
- DELTA Module 1 (examen pentru profesori cu experiență, certificare Cambridge)
- CELT-P (curs de durată pentru profesori care lucrează cu elevi din clasele primare, certificare Cambridge)
CELT-S (asemănător cu CELT-P, dar se axează pe lucrul cu elevi de gimnaziu) - Conferința SHINE (primul eveniment complex de training pentru profesorii noștri demarat în 2019, a devenit conferință internațională în 2021)
- Plan de dezvoltare profesională personalizat (fiecare profesor își alege, ghidat de team leader, cele mai bune alegeri de training conform propriilor nevoi)
- Programul de mentorat (profesorii noi colaborează cu cei cu experiență pentru a integra mai bine valorile și procedurile Twinkle Star)
Opțiuni externe, deja în portofoliul profesorilor
- Master în Lingvistică Aplicată – Didactica limbii engleze (program de studii în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași)
- CELTA (certificat de predare recunoscut la nivel internațional)
- COLT (certificat de predare online oferit de International House pe baza unui curs de durată)
- DELTA Module 3 (curs de durată certificat Cambridge pentru profesori cu experiență)
- Alte cursuri și evenimente de training online