Cu cât învățarea unei limbi străine începe mai devreme, încă din primii ani din copilărie, cu atât procesul de asimilare a cunoștințelor și dezvoltarea skillurilor lingvistice vor fi mai ușoare pentru cel mic. Explicația este foarte simplă: copiii învață mai ușor decât adulții, deoarece, creierul lor funcționează ca un burete ce absoarbe tot timpul noi informații.
Pentru că educația de acasă are un rol esențial în dezvoltarea celor mici, sfatul nostru este să îi ghidezi pașii copilului tău către fascinantul univers al limbii engleze chiar înaintea claselor primare. În acest mod, ai toate șansele să-i insufli dragul de limba engleză și să faci din procesul de învățare o călătorie lingvistică pe cât de utilă, pe atât de distractivă.
Beneficiile învățării limbii engleze din copilărie
Te întrebi de ce este indicat ca micuțul tău să pășească, încă de la vârsta de 3-4 ani, în universul limbii engleze?
Ușurința de a reține informații
Ei bine, motivul principal este, după cum ai aflat deja, ușurința de a învăța a copiilor. Pe lângă faptul că rețin, fără prea mare efort, o mulțime de cuvinte și informații, ei își pot forma, în această perioadă, accentul foarte asemănător cu cel al vorbitorilor nativi de limba engleză – ceea ce va fi, cu siguranță, un mare avantaj în viitor, când vor avea, poate, ocazia să comunice des cu vorbitori nativi.
Însă, dincolo de acest motiv, mai degrabă, pragmatic, există și alte argumente în favoarea învățării limbii engleze de la o vârstă fragedă. Iată care sunt acestea:
Antrenarea funcțiilor creierului
Învățarea unei limbi străine, indiferent că vorbim despre engleză sau germană, are o serie de beneficii esențiale pentru dezvoltarea cerebrală. Practic, învățarea limbii engleze „antrenează” funcții importante ale creierului: de la atenție și concentrare, până la memorie și abilitatea de a rezolva probleme, calități care, după cum știm, sunt esențiale atât în viața de zi cu zi, cât și în activitatea școlară a celui mic, în care este sau nu momentan implicat.
Așadar, dacă îți ajuți copilul să învețe limba engleză încă din primii ani de viață este foarte probabil ca rezultatele lui școlare din viitor să fie foarte bune, să-și efectueze cu ușurință temele, să învețe lecțiile mai repede și bine – și nu doar la materia Limba engleză. Sigur, nu te-ai gândit până acum că engleza învățată din copilărie poate transforma, de pildă, temele de la mate din viitor într-o sarcină mai ușor de dus la bun sfârșit! 🙂
Dezvoltarea empatiei
Învățarea limbii engleze presupune și familiarizarea cu un nou model cultural, mai mult sau mai puțin diferit de al nostru. Călătorind într-un nou univers lingvistic, puștiul va descoperi o mulțime de lucruri despre cultura și civilizația britanică sau americană, lucruri care îl vor ajuta să fie mai înțelegător, mai empatic și mai deschis la ce este nou.
În plus, în contextul în care numeroase resurse educative și informative valoroase sunt disponibile în limba engleză, cu timpul, copilul tău se va familiariza și cu alte modele culturale. Gândește-te, de pildă, la o carte de povești, scrisă în limba engleză, care prezintă povestea unui personaj spaniol sau francez.
Cum empatia este o calitate fundamentală atât în relațiile personale, cât și în relațiile profesionale, cu siguranță, aceasta poate fi considerată unul dintre motivele de top pentru care învățarea limbii engleze ar trebui să înceapă încă din copilăria mică.
Care sunt cunoștințele și skillurile esențiale pe care cel mic ar fi bine să și le dezvolte
La început, învățarea limbii engleze va fi mai degrabă o joacă, prin care vei vrea să-i stârnești copilului curiozitatea și apetitul pentru cunoaștere. Desigur, nici mai târziu, odată ce acesta crește, lucrurile nu ar trebui să fie prezentate într-o manieră plictisitoare și extrem de teoretică, fără nicio parte aplicată.
Totuși, pentru ca nivelul său de limbă engleză să fie recunoscut printr-un examen Cambridge, ar fi bine să te ghidezi după structura acestor examene. Poți citi cele mai importante lucruri despre examenele Cambridge în articolul pe care l-am pregătit special pentru tine: Examenele Cambridge – ce niveluri există și cum te pregătești.
Iar, dacă parcurgi ghidul Cambridge adresat candidaților și părinților micilor candidați, vei vedea că examenul Pre A1 Starters, potrivit pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani, are o durată de aproximativ 45 de minute și cuprinde trei părți: Listening, Reading and Writing, Speaking. Prin urmare, asupra acestor aptitudini, ar fi bine să vă concentrați împreună, astfel încât, să maximizați șansele de reușită la primul examen lingvistic din viața sa.
Foarte important, aceste aptitudini îi vor fi de mare ajutor pe tot parcursul procesului de învățare, pentru că ele sunt fundamentale. Le poți privi ca pe o fundație pe care, odată cu trecerea anilor și cu acumularea de noi cunoștințe, se vor pune noi și noi cărămizi. În momentul în care va vrea, poate, să studieze la o universitate de top din străinătate și va trebui să obțină un certificat lingvistic, așa cum este C1 Advanced, lucrurile vor fi considerabil mai ușoare pentru el.
Metode prin care îți poți ajuta copilul să învețe limba engleză
Lectură
Mai mult ca sigur, știi cât de importantă este lectura în viața copiilor: aceasta contribuie la dezvoltarea vocabularului, dar, și a empatiei, lărgește orizontul cunoașterii. Astfel, dacă îi citești celui mic cărți de povești în limba engleză, beneficiile vor fi duble: se va bucura atât de avantajele pe termen lung ale lecturii, cât și de beneficiile limbii engleze.
Începe cu lecturi ușoare, adaptate vârstei și nivelului de cunoștințe ale celui mic. Alege, de fiecare dată, cărți atent și frumos ilustrate, care să-i stârnească interesul și să-i activeze latura creativă.
Jocuri educative
Când vine vorba despre joc și joacă, juniorii dornici de distracție ridică ambele mâini sus. Există, însă, o categorie specială de jocuri care îmbină utilul cu plăcutul. Este vorba despre jocurile educative, care antrenează imaginația, îmbogățesc serios cunoștințele, aptitudinile de comunicare și, nu în ultimul rând, transformă învățarea limbii engleze într-o misiune plăcută. Desigur, trebuie să te orientezi către jocuri adaptate vârstei celui mic, pentru a lua lucrurile treptat, împreună.
Filme
Prin îmbinarea armonioasă a părții audio cu vizualul, filmele animate și cele de familie sunt o metodă excelentă de învățare a limbii engleze pentru copii. Pentru că unele dintre ele presupun, totuși, un anumit nivel de cunoștințe, le poți lăsa pentru etapele în care copilul și-a format deja o bază lingvistică solidă.
La început, le puteți viziona cu subtitrare, până se familiarizează cu termenii, cu expresiile, iar, odată ce avansează, puteți trece la nivelul următor, adică la filmele fără subtitrare.
Comunicare liberă în limba engleză
Sigur, până veți putea purta conversații întregi în limba engleză, fie ele foarte simple, va fi nevoie de timp ca micuțul să se familiarizeze cu acest nou univers lingvistic. Totuși, asta nu înseamnă că nu poți să-l ajuți, încă din primele luni de învățare, și să faceți schimb de replici fundamentale, de tipul: How are you?, How old are you?, Where are you from? etc.
Cântece
Despre rolul cântecelor în engleză pentru copii am vorbit și cu alte ocazii. Asemenea jocurilor educative, ele sunt o metodă distractivă de învățare și acoperă o paletă largă de teme: numere, formule de salut, nume de animale domestice și sălbatice și așa mai departe. Există și cântece în engleză mai complexe, disponibile gratuit chiar și pe Youtube, de care vă puteți bucura împreună, odată ce micuțul tău va dobândi cunoștințele esențiale și odată ce își va forma vocabularul de bază.
Cursuri de limba engleză pentru copii
Ultimele, dar nu cele din urmă, cursurile din engleză pentru copii se numără printre cele mai utile și complexe metode de învățare a limbii engleze. Cursurile Twinkle Star sunt împărțite pe categorii de vârstă și niveluri de cunoștințe și se adresează copiilor care au împlinit vârsta de 3 ani. Acestea sunt gândite în conformitate cu structura examenelor Cambridge, cele mai importante atestate de limba engleză, care oferă numeroase oportunități de studiu și de carieră pe plan național și internațional.
Mai mult decât atât, echipa de profesioniști Twinkle Star are o vastă experiență în domeniu, iar profesorii noștri sunt dedicați, foarte pasionați de ceea ce fac și extrem de atenți la nevoile cursanților.
Aplicăm metode de învățare interactive și bazate pe feedback sincer și constructiv. Nu în ultimul rând, organizăm simulări ale examenelor, pentru maximizarea rezultatelor. De altfel, promovabilitatea de 99,92% la examenele internaționale de top este un rezultat cu care ne mândrim și care ne dă încredere să ne ducem misiunea Twinkle Star mai departe.
Suntem cel mai bun centru de pregătire Cambridge din România și, totodată, câștigătorul titlului de Gold Preparation Centre. Ambele distincții au fost acordate de Cambridge English Assessment – departamentul de examene din cadrul Universității Cambridge din Marea Britanie.
Așadar, alături de noi, ai garanția că micuțul tău se va bucura de un proces de învățare asistat de profesori acreditați, de un proces care îmbină utilul cu plăcutul.
Transformăm călătoria în universul limbii engleze a fiecărui cursant, fie el mai mic sa mai mare, într-o experiență memorabilă, care va da roade pe termen lung.
Este esențial ca micuții să învețe limba engleză corect de la bun început, ca să nu fie nevoie mai târziu să treacă printr-un anevoios proces de dezvățare. În acest context, cursurile acreditate de limba engleză sunt una dintre cele mai sigure și eficiente metode de învățare.
Înscrie-l și tu pe copilul tău la unul dintre cursurile noastre de limba engleză. Oferă-i oportunitatea de a avea parte de o călătorie lingvistică sigură, rodnică și, bineînțeles, foarte plăcută.